KLAUZULA INFORMACYJNA
w zakresie ochrony danych osobowych przetwarzanych
w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Świeciu 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w  sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO, informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu ul. Sienkiewicza 4, tel. 52 333 48 10, faks 52 333 48 15, e-mail kontakt@bibliotekaswiecie.pl
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych z którym można kontaktować się we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych: tel. 607 753 475, e-mail: daneosobowe24h@wp.pl.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu możliwości wykonania przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Świeciu ustawowych zadań publicznych oraz realizacji umów.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być organy publiczne lub podmioty działające w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa.
  5. Posiada Pani/Pan prawo do:
    - uzyskania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, chyba że przepisy RODO będą stanowiły inaczej;
    - wniesienia skargi do organu nadzorczego, jakim jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  6. Jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie odbywało się na podstawie wyrażonej zgody, ma Pani/Pan prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność przetwarzania.
  7. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez Administratora zgodnie z wymogami wynikającymi z przepisów prawa. 

 

A- A A+


SZUKAJ W BIBLIOTECE
książki, multimedia-wszystko w jednym miejscu!



Zmiana języka:

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 52 333 48 10

Zwykły "Cudowny chłopak"

logo dkk duze

dkk12 1680x1050

Tytułowy cudowny chłopak to Auggie- dziesięciolatek z głową pełną marzeń, wielbiciel serii o „Gwiezdnych Wojnach”. Ma kochających i mądrych rodziców oraz starszą siostrę Vię. Co go wyróżnia od zwykłego rówieśnika to wygląd- wskutek rzadkiej mutacji genetycznej jego twarz jest zdeformowana co skutkowało licznymi operacjami już od wieku niemowlęcego. Jego marzeniem jest zostać kosmonautą. Przez znaczną część dnia chłopak nosi na głowie hełm, który jest jednym z atrybutów tego zawodu. Przy okazji skrywa też prawdziwą twarz chłopca.

            Auggie początkowo jest nauczany przez mamę w domu, jednak ostatecznie rodzice decydują się posłać go do szkoły publicznej. To właśnie w tym trudnym dla niego momencie czytelniczki klubu zapoznają się z bohaterem książki. Niełatwo jest być tym „nowym” w szkole, jest to jeszcze trudniejsze gdy wygląda się inaczej niż reszta dzieci. Augustus ma nadzieje, że koledzy potraktują go jak zwyczajnego chłopca. Jednak świat, w którym panuje kult piękna sprawia, że staje się w szkole sensacją, a dla wielu wręcz „dziwadłem”. Zmienia się to po tym, gdy oprócz wyglądu ludzie poznają wnętrze Augusta.

            W opinii czytelniczek książka przestawia przeżycia, uczucia i wyzwania stojące przed rodzicami Auggie’ego oraz przed jego siostrą, która chcąc nie chcąc, żyje w cieniu brata. Utwór pozwala zaobserwować, jak zmienia się stereotypowe myślenie dzieci- nawet jeśli z początku były okrutne i raniły Augustua, to mają w sobie ogromne pokłady dobroci, które z czasem się ukazują.

            „Cudowny chłopak” to książka wzruszająca, ale nie ckliwa. Wyzwala w nas to co dobre i doładowuje pozytywną energią. Uczy także akceptacji odmienności, zarówno u innych jak i u siebie.

            Przy okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, po podzieleniu się opinią o książce, przyszedł czas na podzielenie się opłatkiem.

Klubowiczki DKK przy Filii nr 1 życzą wszystkim Wesołych Świąt!

Oprac. Katarzyna Foksińska

(moderator DKK w Świeciu)

herbUMik 2012 logo maleNPRC malinowy

Zapraszamy 20 grudnia o godz. 16:00 na spotkanie DKK w Filii nr 1

plakat na DKK F1 grudzień 742x1050

Grenlandia- kraina lodu, śniegu i ciszy

logo dkk duze

dkk f1 listop 1680x1050

Autorka, Ilona Wiśniewska, reporterka i fotografka, współpracuje z „Polityką” i „Dużym Formatem”. Autorka książek „Białe. Zimna wyspa Spitsbergen” oraz „Hen. Na północy Norwegii”. Była nominowana do Nagrody Newsweeka im. Teresy Torańskiej, tytułu Kobiety Roku 2015 w plebiscycie portalu wp.pl oraz Nagrody im. Beaty Pawlak. Za książkę „Hen” otrzymała także nagrodę w konkursie Travelery. Za swoją ostatnią książkę „Lud” otrzymała nominację do nagrody MediaTory w kategorii ObserwaTOR oraz znalazła się w finale Nagrody Newsweeka im. Teresy Torańskiej Mieszka w północnej Norwegii.

            Z okładki:,,Uummat to po grenlandzku serce. Uummannaq – tam gdzie leży serce. „Lud” to książka o sercu Grenlandii, które najmocniej bije w Uummannaq.” Tam właśnie stacjonuje autorka. Książka to z jednej strony reportaż, z drugiej bardzo intymna opowieść- o autorce, o życiu mieszkańców, ich obyczajach, o życiu w zgodzie z naturą.

Grenlandia - kraj, który politycznie należy do Danii, a geograficznie do Ameryki Północnej jest największą wyspa świata, w osiemdziesięciu procentach pokrytą lodem. Informacje ta zaskakuje przeciętnego czytelnika. Mogłoby się wydawać, że surowy klimat sprawi, że ludzie będą podobni do lodu- twardzi, odporni na zmiany, o podobnym charakterze. Jednak jest inaczej:

„- Kiedy Duńczycy słyszą, że jestem Grenlandką, reagują uprzejmym "aha" i zaraz odchodzą - opowiada. - Mają tak dużo przesądów na nasz temat, że z góry wiedzą, kim jesteśmy i czego się można po nas spodziewać. Wszędzie na świecie poza Danią ludzie są nas ciekawi.

- Znasz wszystkie słowa na określenie lodu? - pytam.

Jej imię brzmi podobnie do jednego z tych słów.

- Nie znam. Lód to nasza dusza. To tak, jakby znać wszystkich ludzi.”

            Klubowiczki zauważyły również, że książka ukazuje wstrząsający obraz współczesnego kolonializmu- bezduszne edukacyjne eksperymenty Duńczyków, którzy przymusowo zabierali „inteligentniejsze” dzieci, wywozili do Danii, oddawali do adopcji duńskim rodzinom, a jeśli zdarzało się, że dziecko wróciło do rodzimego kraju, rzadko trafiało z powrotem do rodziny, tylko do domu dziecka. Do dziś nie poznano odpowiedzi na pytania „dlaczego?” i „po co?”.

            Naród Grenlandczyków ocenia się według obowiązujących gdzie indziej zasad moralnych i społecznych, nie biorąc pod uwagę, że specyficzni klimat i zamknięte społeczeństwo wytwarzają własne normy. Pozbawia się ich języka (dopiero od niedawna istniej możliwość kształcenia się w języku grenlandzkim, a to i tak tylko w stopniu podstawowym; szkolnictwo wyższe wymaga znajomości języka duńskiego), więzi rodzinnych (Inuici żyli w rodzinach wielopokoleniowych, o co już dzisiaj ciężko ze względu na zmianę budownictwa oraz przesiedlenia) oraz tryb życia (wprowadzono ograniczenie dotyczące liczby upolowanej zwierzyny oraz liczby dni, w których można polować). W zamian otrzymali marną pracę oraz alkohol. Skutkiem jest ogromna liczba osób nałogowo pijących alkohol jak i popełniająca samobójstwa.

            Co zadziwiające, Grenlandczycy są nieprawdopodobnie wręcz pogodni i życzliwi; kontakt fizyczny i dotyk jest dla nich niesamowicie wręcz ważny.

            W podsumowaniu czytelniczki podawały hasła, mówiące o czym jest reportaż: o bieli, śniegu, morzu, wielorybach, łodziach, saniach, psach. O mierzeniu się z białymi niedźwiedziami.  O myśliwych i ich żonach. O rozmowach przeprowadzanych uniesieniem brwi i marszczeniem nosa. O mówieniu szeptem, bo głównym mieszkańcem Grenlandii jest cisza.

Oprac. Katarzyna Foksińska

 

 (moderator DKK w Świeciu)

NPRC malinowyik 2012 logo maleherbUM

Strona 1 z 17