KLAUZULA INFORMACYJNA
w zakresie ochrony danych osobowych przetwarzanych
w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Świeciu 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w  sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO, informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu ul. Sienkiewicza 4, tel. 52 333 48 10, faks 52 333 48 15, e-mail kontakt@bibliotekaswiecie.pl
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych z którym można kontaktować się we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych: tel. 607 753 475, e-mail: daneosobowe24h@wp.pl.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu możliwości wykonania przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Świeciu ustawowych zadań publicznych oraz realizacji umów.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być organy publiczne lub podmioty działające w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa.
  5. Posiada Pani/Pan prawo do:
    - uzyskania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, chyba że przepisy RODO będą stanowiły inaczej;
    - wniesienia skargi do organu nadzorczego, jakim jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  6. Jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie odbywało się na podstawie wyrażonej zgody, ma Pani/Pan prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność przetwarzania.
  7. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez Administratora zgodnie z wymogami wynikającymi z przepisów prawa. 

 

A- A A+


SZUKAJ W BIBLIOTECE
książki, multimedia-wszystko w jednym miejscu!



Zmiana języka:

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 52 333 48 10

„Nowe niebo” Hanny Cygler na spotkaniu DKK w Filii nr 1

rtw 1427x0 a585b6045477afe56a4eaadd1b29badd1512473590

dkk 03 1485x1050

      Na ostatnim spotkaniu Klubu DKK omówiono książkę Hanny Cygler „Nowe niebo”.

Tym razem autorka jedną ze swoich najnowszych książek osadziła w realiach Ameryki XIX wieku. W tę daleką podróż za ocean, w poszukiwaniu lepszego bytu, wybrała się rodzina Halmanów, zamieszkująca dotąd we wiosce Sitno na Kaszubach. Tę odważną decyzję podejmuje nestorka rodu Matylda, która wraz ze swoimi osieroconymi bratankami (Heleną, Felicją i Józulem) przenosi się do małego, amerykańskiego miasteczka Winona w stanie Minnesota. Wyjeżdża tam na zaproszenie swego kuzyna Augusta, wcześniej tam osiadłego, a jednocześnie jej niespełnionej miłości.

        Zetknięcie się z amerykańską rzeczywistością okazało się bardzo bolesne dla bohaterów książki. Ten „złoty sen „ o dobrobycie i lepszej egzystencji za oceanem szybko zweryfikował oczekiwania rodziny Halmanów. Niejednokrotnie boryka się ona z jeszcze gorszymi warunkami życiowymi od tych, które miała u siebie w kraju.

Rodzina Halmanów trafia do miasteczka, które zamieszkuje kilka tysięcy Kaszubów. Mimo tego nie zawsze mogła oczekiwać pomocy z ich strony. W ciężkich chwilach oparciem dla rodziny jest zawsze Matylda, która stara się matkować swoim bratankom i znaleźć wyjście z każdej trudnej sytuacji.

        Różnie potoczyły się losy głównych bohaterek. Starsza z sióstr, Helena, wcześnie wychodzi za mąż za majętnego Amerykanina, mając nadzieję na szybką zmianę swego statusu społecznego. Ukrywa jednak przed rodziną prawdziwe problemy – przemoc rozgrywającą się w jej domu. Jej małżeństwo okazało się wielką porażką, a sama Helena zapłaci za to najwyższą cenę – utratę życia.

Młodsza siostra Felicja, z kolei, zetknie się z nowym dla niej problemem – rasizmem. Zwiąże się bowiem z Indianinem. Kiedy pochodzenie Toma zostanie ujawnione spotkają się oni z uprzedzeniem zarówno ze strony emigracji polskiej, jak i Amerykanów. Nawet kościół polski nie okaże im wsparcia. Dopiero po wielu latach borykania się z przeciwnościami losu wreszcie znajdą swoje miejsce na ziemi, dzięki wzajemnemu wsparciu  miłości i pracowitości.

        Jak przyznały Panie z Klubu, to książka bardzo osadzona w historii wczesnej emigracji Polaków do Ameryki. Pomimo tego, że książka zawiera wiele wątków, z którymi zetknęli się również Halmanowie, książkę czyta się z zaciekawieniem. Każdy z poruszonych wątków wnosi dużo wiedzy o ówczesnej Ameryce. Jest tu nierozwiązana sprawa zaboru rdzennych ziem Indian przez rząd amerykański. Inny problem to prześladowania rasowe dotyczące Indian i Murzynów. Dodatkowo pojawia się wątek emancypacji kobiet – podjęcie studiów przez Felicję. Dotyczy to również Wiery, krewnej Halmanów, która przejawia zdolności znachorskie ( wyleczyła Józula niekonwencjonalnymi metodami). W późniejszym czasie, dzięki swojej przedsiębiorczości, staje się kobietą sukcesu, gdy zaczyna produkować kremy kosmetyczne dla kobiet. Tym samym jej status uległ znacznej poprawie i dochodzi do „dużych pieniędzy”. Na nią rodzina Halmanów zawsze może liczyć. Należy do tych osób, które w każdej sytuacji ich wspierają.

        Czytelniczki stwierdziły, że ta wspomniana wielowątkowość książki jest bardzo pouczająca, bo dotyka różnych aspektów życia na emigracji, nie zawsze „usłanego różami”.

        Jedna z czytelniczek porównała dzieje dawnej emigracji z emigracją w jej rodzinie w  latach 30-tych XX wieku. Z początku jej krewna, podobnie jak rodzina Halmanów, żyła w ciężkich warunkach. Dopiero po wielu latach, już jako żona Amerykanina, doszła do pewnej pozycji społecznej i mogła nawet wesprzeć finansowo rodzinę w Polsce.

        Książka „Nowe niebo” to powieść obyczajowa wpleciona w historię Ameryki, ukazująca niełatwe losy polskiej emigracji. To powieść na przemian o wyrzeczeniach, bólu, miłości rodzinnej, nietolerancji, zaufaniu  i wsparciu. Nie wszystkim się powiodło, ale niektórzy znaleźli tam swoje szczęście. Na potwierdzenie tego przytoczmy końcowy fragment książki : „Felicja spojrzała w górę. Świeciło słońce, a niebo zachwycało ciemnogranatową barwą. Zmrużyła oczy i uniosła rękę, jakby chciała go dotknąć. To już nie było nowe niebo, tylko jej własne”.

Oprac. Izabela Feddek

(moderator DKK w Świeciu)

NPRC malinowyik 2012 logo maleherbUM

Zapraszamy 28 lutego o godz. 16:00 na spotkanie DKK w Filii nr 1

DKK plakat 2 788x1050

Przesłanie z przyszłości

logo dkk duze

dkk1 1680x1008

     Tematem dyskusji była książka pt. „Cuda za rogiem”.  Jest to niecodzienna opowieść o wydarzeniach, które mają swój przebieg zarówno w przeszłości, teraźniejszości, jak i przyszłości. Można to potraktować jako wehikuł czasu, tunel przejścia pomiędzy przeszłością, a przyszłością – jak stwierdziły czytelniczki.

     W małym sklepie osiedlowym, który prowadzi Yuji Namiya, ludzie nie tylko robili zakupy, ale również otrzymywali anonimowo porady życiowe. Listy z pytaniami dotyczącymi ich problemów wrzucali do sklepu przez otwór w rolecie, a odpowiedzi na nie odbierali z pojemnika na mleko z drugiej strony sklepu. Początkowo właściciel sklepu odpowiadał nawet na bardzo żartobliwe pytania, które zawsze jednak traktował z powagą i w miarę możliwości doradzał w rozwiązaniu problemu. Z czasem zaczęły trafiać do niego listy z poważnymi sprawami, z którymi zainteresowani nie mogli sobie sami poradzić. Na każdy z nich odpowiadał z dużą wnikliwością, wczuwając się w położenie nadawcy listu.

     Kilkadziesiąt lat po śmierci właściciela do opuszczonego sklepu trafia trójka drobnych złodziejaszków, którzy chcą przeczekać noc po dokonanej kradzieży i ewentualnym pościgu. Zadziwił ich fakt, że przez otwór w rolecie wpadł list od młodej kobiety z prośbą o poradę. Okazuje się, że jest to list z przeszłości. To oni teraz przejmują rolę dawnego właściciela sklepu i stają się doradcami w trudnych życiowych dylematach. Czy im się to uda, bowiem doradzają ze współczesnego punktu widzenia, a osoby otrzymujące odpowiedzi nie znają jeszcze pewnych pojęć?

      Każdy z nas boryka się z jakimiś problemami i próbuje znaleźć najlepsze dla siebie rozwiązanie. Często właśnie szuka się rady nie u najbliższych, ale wśród osób postronnych, które obiektywnie potrafią ocenić daną sytuację. Kiedy człowiek staje przed życiowym dylematem radę najlepiej przyjmuje od osoby bezstronnej, nie wtajemniczając w to osób bliskich.

     Autor, poprzez losy kilku osób pokazuje, jak ważny jest punkt widzenia kogoś anonimowego, który staje się drogowskazem w przekazywaniu ważnych wskazówek. Nie zawsze nadawcy listów stosowali się do rad właściciela sklepu, co skutkowało poważnymi konsekwencjami dotyczącymi członków ich rodzin.

     Czytelniczki książkę „Cuda za rogiem” odebrały jako pozytywną, z przesłaniami w odpowiedziach w listach, choć infantylną. Sama treść przekazana jest w prostej, przystępnej formie, bez zbędnych opisów, oszczędna w słowach. Trudność w czytaniu sprawiał język, tzn. nazwiska, nazwy potraw i inne terminy.

     Był też głos niezadowolenia. Czytelniczka uznała książkę za zbyt mało ciekawą ,zarzuciła brak ciągłości akcji, a sam pomysł doradztwa ponadczasowego niemożliwy, zbyt udziwniony.

     Większość czytelniczek odniosła dobre wrażenie po przeczytaniu lektury. Uznały ją za mądrą i wzruszającą. Pomimo dobrych rad, każdy z nas właściwie sam dokonuje wyborów życiowych i jest za nie odpowiedzialny.

     Na końcu książki nawet trzej rabusie otrzymują dobrą radę, która niech będzie przesłaniem dla wszystkich: „ Ponieważ kartka jest czysta, możesz narysować taką mapę, jaką tylko zechcesz, wytyczyć dowolną drogę. Wszystko zależy wyłącznie od Ciebie. Jesteś wolny i masz nieograniczone możliwości. To wspaniała wiadomość. Proszę, uwierz w siebie i wykorzystaj życie w pełni, tak by niczego nie żałować”.

 

Oprac. Izabela Feddek

(moderator DKK w Świeciu)

herbUMik 2012 logo maleNPRC malinowy

Strona 1 z 18