KLAUZULA INFORMACYJNA
w zakresie ochrony danych osobowych przetwarzanych
w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Świeciu 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 r. w  sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwanego dalej RODO, informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu ul. Sienkiewicza 4, tel. 52 333 48 10, faks 52 333 48 15, e-mail kontakt@bibliotekaswiecie.pl
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych z którym można kontaktować się we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych: tel. 607 753 475, e-mail: daneosobowe24h@wp.pl.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu możliwości wykonania przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Świeciu ustawowych zadań publicznych oraz realizacji umów.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych mogą być organy publiczne lub podmioty działające w zakresie i celach, które wynikają z przepisów prawa.
  5. Posiada Pani/Pan prawo do:
    - uzyskania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, chyba że przepisy RODO będą stanowiły inaczej;
    - wniesienia skargi do organu nadzorczego, jakim jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  6. Jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie odbywało się na podstawie wyrażonej zgody, ma Pani/Pan prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność przetwarzania.
  7. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez Administratora zgodnie z wymogami wynikającymi z przepisów prawa. 

 

A- A A+


SZUKAJ W BIBLIOTECE
książki, multimedia-wszystko w jednym miejscu!



Zmiana języka:

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 52 333 48 10

Kodowanie dla dzieci w Grucznie

kodwanie 1312x1050

Pod koniec ferii w gruczeńskiej filii odbyło się spotkanie dla dzieci poświęcone kodowaniu. Pani Magda z Miejskiej Biblioteki Publicznej w Świeciu wyjaśniła uczestnikom czym jest kodowanie wykorzystując instrukcję smarowania kanapki dżemem. Dzieci wymieniały urządzenia, jakie zawierają programy skrupulatnie przygotowane przez programistów. Dla zrozumienia czym jest kodowanie układały wieżę z kubków według instrukcji podanej przez bibliotekarza oraz pisały kod do wieży stworzonej przez prowadzących. Uczestnicy wspólnie ułożyli dużą ilustrację z bałwanem oczywiście według podanego kodu.

Następnie Pani Magda wyjaśniła dzieciom zasady gry edukacyjnej Scottie Go! łączącej zabawę z nauką podstaw kodowania. Uczestnicy chętnie grali tworząc coraz bardziej skomplikowane kody. Na koniec Pani Magda zaprezentowała roboty photon dając dzieciom swobodę w samodzielnym ustawianiu komend dotyczących poruszania się, wydawania dźwięków czy zmiany koloru oczu tudzież czułek. Dzieciom bardzo podobało się zapoznawanie z możliwościami jakie daje zabawa w kodowanie. Dziękuję Pani Magdzie za przyjazd do Gruczna oraz przeprowadzenie interesującego spotkania dla dzieci.

Opracowała: Lidia Heinrich-Weiner

Haft matematyczny w F3

HAFT MAT 1680x945

Na warsztatach koła rękodzielniczego w Grucznie uczestniczki wróciły do haftu matematycznego. Siedem lat temu właśnie tą techniką zaczynaliśmy naszą kreatywną przygodę. Na przestrzeni lat doszło kilka nowych osób, które nie znały tego haftu, a dla tych , którym nie jest on obcy korzystanie z tej umiejętności sprawia radość oraz możliwość tworzenia kartek okolicznościowych na wszelkie możliwe okazje. Haft matematyczny wymaga dokładności, skupienia, dobrych chęci oraz kilku podstawowych materiałów: gazety, kartki, pinezki, igiełki, taśmy klejącej, muliny oraz oczywiście wydrukowanego wzoru z kropkami. Powstałe tą techniką kartki budzą pozytywne zainteresowanie i cieszą obdarowanych.

Opracowała: Lidia Heinrich-Weiner

Świeczniki dla Babci i Dziadka

SWIECZNIKI 1680x945

Dzień Babci obchodzimy w Polsce mniej więcej od 60 lat, natomiast Dzień Dziadka jakieś 35 lat. Jest to wyjątkowy czas, kiedy można okazać swym kochanym dziadkom wdzięczność za wszystko, co czynią dla swych wnucząt. W gruczeńskiej filii odbyło się spotkanie dla dzieci przygotowujące je do obchodzenia tych świąt. Uczestnicy wypisywali cechy swych babć/dziadków tworząc wspólne słońce. Najdłuższe promyki świadczą o tym, jak babcie i dziadkowie są kochani, pomocni, opiekuńczy czy odważni… Na spotkaniu odbyła się zabawa w budowanie domu oraz tworzenie upominku dla dziadków – świecznika. Bibliotekarka pomalowała niepotrzebne płyty cd oraz przygotowała róże, zaś dzieci wykonały całą resztę stosując metodę quillingu. Pamiętajmy o Babciach i Dziadkach i szanujmy, dopóki ich mamy. Do takiego wniosku doszli też uczestnicy spotkania w bibliotece.

Opracowała: Lidia Heinrich-Weiner